reede, 28. juuni 2024

Thessaloniki, 5. päev

 Reedene koolituspäev oli väga tore. Päeva teemaks oli "bridge building" ehk kuidas luua häid suhteid lapsevanematega.

Saime mängida erinevaid jääsulatamise mänge, mida tuua sisse ka lapsevanematega kohtumistele, mängida rollimänge, joonistada enda suhet lapsevanematega ja seda teistele tutvustada.

Koostasime ise lapsevanemate koosoleku kava ja arutasime koos, kas ja kuidas saaks seda paremaks muuta. Oli väga inspireeriv ja vahva päev, täis uusi lähenemisi ja mõtteid.

Üheks mõtteks, mis meelde jäi, oli "Feel more, think less".




Thessaloniki, 4. päev

 Tänasel koolituspäeval keskendusime tehisintellekti ning arvutite ja nutiseadmete pakutavatele võimalustele ja ohtudele.

Rääkisime, kus ja kuidas saab kasutada tehisintellekti õppetöö mitmekesistamiseks ning arutlesime, kas tehisintellekt saaks asendada pärisinimest tema emotsionaalse intelligentsusega. 

Sellest sügisest alustavad kreeklased ise siin innovaatilise programmiga: eraldatud väikestel saartel elavad lapsed saavad hakata õppima virtuaalõpetajate abil läbi veebi.

Rääkisime üle veebi kasutamise turvalisuse peamised reeglid noorte jaoks ja kuidas seda infot neile edastada ja koos läbi arutada ning mängisime samal teemal koostatud lauamängu algul paberil, seejärel said Sandra ja Gört proovida sama mängu ka veebis. Uurisimegi, kuidas koostada veebis erinevaid lauamänge ning kuulasime koolitaja kogemustest oma õpilastega sarnaste mängude koostamisel ja mängimimisel.

Vaatasime erinevaid võimalusi, kuidas teha projekte ja rühmatöid, kombineerides internetti, arutelusid, lugemist, kirjutamist ja muid erinevaid tehnikaid, et muuta õpet õpilaste jaoks huvitavamaks ja põnevamaks ning mängisime ka ise läbi Odysseuse rännakute põhjal koostatud aardejahi.






Thessaloniki, 3. päev

 Täna tutvustasid kõik koolitusel osalejad oma riikide haridussüsteeme. Väga põnev oli. Näiteks Saksamaa haridussüsteem tundus meie omaga võrreldes ikka väga keeruline: nii palju erinevaid koolitüüpe ja võimalusi, lisaks võib süsteem erineda ka liidumaade kaupa. Tšehhidel on aga koolisüsteem meiega üpris sarnane.

Arutlesime, mis vahe on mõistetel "administration" ja "management". Peamine rõhk tänasel koolituspäeval oli aga sellel, milline peaks olema hea juht. Lahkasime erinevaid juhitüüpe (instructional, transformational, constructive, servant). Saime teada, milliseid kolme sammu peaks hea juht järgima, et saavutada muutuste ja plaanide elluviimisel parim tulemus ning mis on "uplifting leadership" ja kuidas seda rakendada.

Oli väga inspireeriv ja põnevaid uusi teadmisi täis päev.







kolmapäev, 26. juuni 2024

Thessaloniki, 2. päev

 Teine koolituspäev algas meil bussiekskursiooniga. Tohutute teadmistega giid Dimitrose juhendusel sõidame läbi linna põnevate paikade. Väga raske on pidada järge, millise kuninga auks mingi tänav nimetati, milline valitseja vedas eest kiriku ehitamist: siinne ajalugu on väga muljetavaldav ning rikas. Mäe otsast all-linnale avanev vaade võtab ahhetama.

Õhtupoolikuks koguneme koolituskeskusse, kus koolitaja Venetia juhendusel hakkame uurima, milline võiks olla üks hea kool ja hea koolijuht. Õpime erinevaid strateegiad, kuidas saab koolis efektiivselt muutusi läbi viia ja saada jagu teele tulevatest takistustest. Võtmesõnadeks on koostöö ja järjepidevus. Kooli paremaks muutmine pole mitte programm, vaid tuleb muuta kogu kultuuri. Peamiseks eduteguriks muutuste läbiviimisel on selge visiooniga ja inspireeriv juht, kes võimaldab ja toetab õpetajate võimalusi teha koostööd.

 





 




Thessaloniki, 1. päev

 On käima läinud Mooste mõisakooli viimane Erasmuse-õpiränne, edaspidi rändame juba Põlva koolina. Oleme neljakesi jõudnud suviselt kuuma Kreekasse, miljonilinna Thessalonikisse, et ammutada uusi teadmisi koolituselt "Effective schools: a step ahead". 

Thessaloniki on Kreeka suurusel teine linn ning väga rikkaliku ajaloo ja kultuuripärandiga. Teel koolituskeskussegi jäävad meie teele uhkelt hobuse seljas istuv Aleksander Suur ning White Tower, siinse Põhja-Kreeka Makedoonia piirkonna monument ja muuseum.

Grupis on meid seitse: neli eestlast, sakslased Nadia ja Gört ning tšehh Martina. Esimesel päeval tutvume üksteisega läbi erinevate mängude ja tegevuste. Seejärel hakkame arutlema hariduse teemadel. Lahkame erinevaid olukordi, mis võivad koolis töötades ette tulla ning arutleme, kuidas neid kõige paremini lahendada.