neljapäev, 26. oktoober 2023

Türgi, 4. päev

Tänane koolituspäev oli väga huvitav. Saime koos oma linnaekskursioonist tuttava Erasmuse grupiga külastada üht Türgi erakooli. 

Vahe üldharidus- ja erakooli vahel on meeletu. Erakoolil olid uhked, värsked hooned imeilusa disainiga, väga lai valik erinevaid ägedaid õpperuume: robootikalaborid, lennundus, pilliklassid erinevate pillidega, ujula, tehnoloogiaklassid ning lausa oma kinosaal.

Väike võrdlus: kui üldhariduskooli õpilased õpivad inglise keelt 2 tundi nädalas, siis erakooli õpilastel on neid tunde 16. Paljud tunnid toimuvadki üldse inglise keeles ning kooli lõpetamisel saavad õpilased nii inglis- kui türgikeelsed tunnistused. 

Õpilastel on võimalik spetsialiseeruda: nad saavad valida, mis õppesuundi tahavad valida, mis pilli õppida ja palju muud. Kooli oli väga suur, suisa 1500 õpilast. Õppida tuleb seal koolis hoolsalt: iga päev on suisa üheksa 40-minutilist õppetundi, koolipäev lõppeb kell 16.30. Õppeedukus on koolis äärmiselt kõrge: 10 palli süsteemis on kooli keskmine hinne 8,8.

Kui üldhariduskoolis oli klassis õpilasi 40-45, siis erakoolides on selleks arvuks 24. Erakoolis käimine on aga väga kulukas lõbu: aastamaks on 5000 eurot, lisanduvad veel igasugu pisemad kulutused. Riiklikus ja erakoolis saadava hariduse kvaliteet tundub tõesti olevat väga-väga suur ning siinse üldhariduskooli õpetaja sõnul on see suur probleem ning väga ebaõiglane ning -võrdne õpilaste suhtes.

Loomulikult rääkisime ka kiusamisest. Erakoolides kindlasti kiusamist esineb, kuid seda on palju vähem. Vahetundides on õpetajad maja peal liikvel, et hoida õpilastel silma peal ning vältida rüselusi, karjumisi ja muud mittesobilikku. Samuti tegeletakse erakoolides iga mittesobiva käitumisjuhtumiga koheselt ning täie tõsidusega: suheldakse vanematega, räägitakse õpilas(t)ega. Erakoolidel on õigus mittesobivalt käituvad õpilased koolist välja visata, seega on peredele väga oluline, et nende lapsed käituksid sõbralikult ja hoolivalt, kui nad tahavad saada head ja kvaliteetset haridust.

Ei oska öelda, milline on Türgi õpilaste õpirõõmu näitajad, kuid majas ringi vaadates nägime naervaid, jooksvaid ja särasilmseid lapsi. Paistis, et neile tõesti meeldis oma koolis olla ja õppida.

Belgia õpetajatega vesteldes, et neil on Türgiga sarnasusi: mittesobivalt käituvad õpilased visatakse samuti koolist välja ja seega on distsipliiniprobleeme oluliselt vähem. Kui õpilased tahavad koolis käia, siis nad peavad lihtsalt olema viisakad ja sõbralikud ning teistesse lugupidavalt suhtuma.

Jõudsime ühiselt arusaamiseni, et kiusuennetuses on oluline, et oleks piisavalt täiskasvanuid, kes suudaks ja tahaks märgata koolis toimuvat, vajalik on tugev koostöö perega ning kindlad kokkulepitud ja toimivad reeglid. 












Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar