teisipäev, 24. oktoober 2023

Türgi, 1. päev

Meie neljaliikmeline Türgi seltskond jõudis kenasti kohale. Türgi on meid hästi vastu võtnud: ilm on päikeseline ja inimesed sõbralikud ning toredad. Oleme Antalyas, Türgi suuruselt viiendas linnas, kus elanikke suisa 2,6 miljonit.

Tulime kuueks päevaks siia õppima, kuidas veelgi paremini peatada ja ennetada koolikiusamist, mis on meile kui KiVa koolile alati väga oluline olnud. Arutlesime kiusamise sarnasuste ja erinevuste üle mõlemas riigis. Jõudsime järeldusele, et kiusamine on miski, mida keegi ei peaks kunagi kogema.

Esimesel koolituspäeval tutvustasime oma Mooste mõisakooli ja Eesti haridussüsteemi ning saime ise omakorda palju teada Türgi haridusmaastiku kohta, mis on väga põnev ja meie omast paljuski erinev. 

Siin saab õppida nii üldharidus- kui erakoolides, erakoole on iga 100 üldhariduskooli kohta lausa 50. mis Kuna riigipoolne tugi üldhariduskoolidele ei ole väga suur, tekitab selline koolisüsteem päris palju ebaõigust, sest õpilase hariduse kvaliteet sõltub väga palju tema majanduslikust olukorrast. Erakoolides on palju keeletunde, õpilastel on palju võimalusi teha kunsti, musitseerida ja palju muudkui, samas kui üldhariduskoolides annab klassiõpetaja 1.-4. klassini kõiki tunde peale inglise keele ise.

Türgis peab iga õpetajaks pürgija pärast ülikooli lõpetamist tegema õpetajaeksami, mis on aga väga raske ning paljud sealt läbi ei saagi. Kummaline paradoks on see, et üldhariduskooli õpetajaks saamiseks on peab olema õpetajaeksam ja palk on seal suurem, erakoolides on palk väiksem, tööpäevad pikemad ning kõik töölepingud tähtajalised. 

Oli väga põnevaid uusi teadmisi ning vestlusi täis päev.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar